Güç Venüs'ten
( 09 Mart 2015 / İndigo Dergisi'nden )
Venüs; Roma mitolojisinin en güzel tanrıçası (Eski Yunan mitolojisinde Afrodit), o sevgi, o aşk, o güzellik, o bereket, o hepimizin güzel yönünü ortaya çıkarandır. Yeri gelir üç güzel arasından seçilir, Troya savaşında Paris’e yardım eden savaşçı olur.
Zaman gelir hak ve özgürlükler için canını verir. Sanat uğruna kılıktan kılığa girer. Venüs denince, akıllara güzel bir kadını getiren gezegenin, yalnız kadınlar üstünde değil, erkekler üzerinde de güçlü etkisi vardır. Güneşimize uzaklık bakımından ikinci sırada olan gezegenin bir yılı 224.7 Dünya günüdür ve kendi ekseni etrafında diğer tüm gezegenlerin aksi yönde döner.
27 Ağustos 1910’da Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Sosyalist Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında, 8 Mart 1857 de ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisinin greviyle gelişen olayda can veren, çoğunluğu kadın olan 129 işçinin anısına, 8 Mart’ın 'Internationaler Frauentag', 'Uluslar arası Kadınlar Günü' olarak kutlanmasına karar verildi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’da, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın 'Dünya Kadınlar Günü' olarak anılmasını kabul etti. Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında 'Emekçi Kadınlar Günü' olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında sokağa taşındı. Kadınlar günüyle ilgili bu tarihleri astrolojik olarak incelediğimizde, Venüs’ün rolünün çok etkin olduğunu görüyoruz. Venüs, 27.08.1910’da Aslan Burcu'nda, 8.3.1921 günü Boğa’da ve 16.12.1977 günü Yay Burcu'ndaydı. Bu tarihlerdeki gökyüzü Venüs için güçlü ve gücünü gösterebileceğine işaret eder. Venüs bu sene 8 Mart’ta Koç Burcu'nda. Satürn’le zorlayıcı açısı ve Uranüs’le birleşik durumu; dişil enerjinin gücünü ortaya koyacağına, kadın özgürlüğü için sertliklerle mücadele edileceğini gösteriyor.
Venüs gezegeni, dünyaya en yakın gezegendir. Kimi yerlerde Dünya’nın kardeşi olarak geçer. Ekliptik düzlemde Güneşe yakın olduğu zamanlarda 'Sabah Yıldızı' olarak belirir. Gündoğumunda ufukta parlayan nokta Güneşin yükselmesiyle kaybolur. Güneşten uzaklaştıkça, gün batımında ufukta parlak bir nokta olarak belirmeye başlar, bu haline 'Akşam Yıldızı' derler, güneş kaybolup karanlık bastırdığında ışıldamaya başlar. Gökyüzünün renk cümbüşüne büründüğü saatlerde parlak bir ışık olarak tek başınadır. Halk arasında, Zühre ve Çoban Yıldızı olarak bilinir. Ay’ımızdan daha büyük ve daha parlaktır. Ay bize daha yakın olduğu için, güneşten aldığı ışınları daha fazla yansıtır ve Venüs’ü gölgeler.
En hızlı yayılan şey olarak bilinen ışık, karanlıkları aydınlatarak, göremediğimiz, görmek istemediğimiz şeyleri adeta gözümüze sokar. Günümüzde dünya genelinde yaşanan kadına şiddetin altında yatan nedenlerin başında, bu göze girilirlik gelmekte. Başa çıkılamaz güce eriştiği zannedilen dişi veçhe, madden ve manen yok edilmeye çalışılmakta. Aslında yok sayılmak istenen, yaşamın tamamlayıcısı olan öteki yarı. Gerçekte, herkesin içinde var olan dişil gücü yok etmek mümkün değil. Yok farz etmek, kendini kandırmadan öte gitmez.
Tüm insanların dişil veçhesini temsil eden Venüs’ün astrolojik etkilerinde, kesin bir üçlemeden söz edebiliriz; Aşk, Zevk, Sanat. Bu üç ana başlıkla özdeşleşen gezegen, hayatın yeşeren bahçesidir. Yaşamın çoğalan ve büyüyen yönlerini işaret eder. Kültüre, sanata, estetiğe, sahip olunan varlıklara, eşlere, güzelliğe, çekiciliğe, damak tadına, duygusallığa, şeker ve tatlılara, renklere, uyum ve ahenge, şiire ve şairliğe, tablolara, mücevherlere, tiyatro ve müziğe hükmeder. Venüs etkisi, nazik ve uyumludur. Duygusal etkileşimleri, şefkati, ahlaki karakteri, evliliği ve ne türden olursa olsun birlikteliği etkiler. Ayrıca sosyalliği, kişinin mizacını, lükslerini, hoşuna giden şeyleri vurgular. Venüs seksin değil aşkın ve duygusallığın gezegenidir, platoniktir...
Kaynak: Ümit Çilingiroğlu - Güç Venüs’ten Astroloji Mart 2015